Another World

to live, to sleep…maybe to dream

 • Κατηγορίες

 • Αρχεία

 • Currently Playing

  Contact (DS)
  Final Fantasy III (DS)
  LocoRoco (PSP)
  Suikoden V (PS2)
 • Currently Reading

  Mπαουντολίνο(Ουμπέρτο Έκο)
 • Ημερολόγιον…

  Σεπτεμβρίου 2006
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Blog Stats

  • 24,015 hits
 • Advertisements

1984 – Ο Μεγάλος Αδελφός

Posted by evans στο Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2006

Έχοντας πάρει την απόφαση, γεμάτος όρεξη και θέληση, να αρχίσω το διάβασμα λογοτεχνικών, κυρίως, βιβλίων, υποκινούμενος από τη βαθιά αγάπη μου για την ελληνική γλώσσα, ξεκίνησα με ένα ιδιαίτερο έργο, προφητικό θα έλεγα, δώρο από έναν πραγματικό μου φίλο. Το 1984 Ο Μεγάλος Αδελφός, έργο του George Orwell, δεν αποτελεί πλέον ένα γνωστό τίτλο ενός σπουδαίου βιβλίου, αλλά ένα βίωμα μου, κάτι που ασχολήθηκα μαζί του και το έκανα κτήμα μου.

«Ο Μεγάλος Αδελφός σε βλέπει». Κωμικοτραγικό… Πριν από λίγα χρόνια τα reality ήρθαν στη χώρο μας, αφού πρώτα είχαν μετατραπεί σε μία μανία παγκόσμια. «Ο Μεγάλος Αδελφός σε βλέπει»… Η φράση αυτή ακούγονταν συνέχεια μέσα από τις τηλεοράσεις μας, στις διαφημίσεις, ενώ ένα μεγάλο μάτι κάλυπτε ολόκληρη την οθόνη. Φαινόταν αστείο… ήταν όμως;

Η πραγματική φύση της κοινωνίας και του ανθρώπου αποτελούν μία ψεύτικη εικόνα, δημιουργημένη από το μυαλό, τον εγκέφαλο του. Ο κόσμος στην πραγματικότητα ορίζεται από το μυαλό του ανθρώπου και μόνο από αυτό. Η συνείδηση, η αντίληψη, αυτές οι δύο ικανότητες δημιουργούν αυτό που ονομάζει ο καθένας «κόσμο». Τι συμβαίνει, όμως, όταν το μυαλό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δημιούργημα μιας αρρωστημένης κατάστασης; Τι συμβαίνει όταν το μυαλό καθοδηγείται από την πρώτη στιγμή που μπαίνει σε λειτουργία; Τι συμβαίνει αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σειρά προκαθορισμένων ενεργειών; Όταν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καθαρό άσπρο χαρτί, μία δισκέτα υπολογιστή, πάνω στην οποία γράφονται δεδομένα, μέχρι την καταστροφή της;

Στην αρχή τα πάντα σου φαίνονται άσχημα, γκρι, βρώμικα, σαπισμένα, νιώθεις ότι όλα συνωμοτούν εναντίον σου, ότι κάτω στραβό συμβαίνει στη χώρα και στον κόσμο. Νιώθεις συνέχεια ότι η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο παιχνίδι σκάκι, που τα πούλια κινιούνται πάντα με έναν προκαθορισμένο τρόπο, με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του είναι σου και της προσωπικότητας σου. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, στο οποίο έχει βυθιστεί το σύμπαν ολόκληρο, νιώθεις ότι εσύ αχνοφέγγεις και ότι αποτελείς κάτι ξεχωριστό στο σύνολο, ίσως το σωστό, την αλήθεια, που θα καταστρέψει το ψέμα και το μίσος και θα αναδείξει την αλήθεια πίσω από αυτήν την καλοστημένη απάτη.

Όταν οι άνθρωποι είναι υποδουλωμένοι, όταν έχουν θυσιάσει τη συνείδηση τους στο βωμό του ψέματος, όταν οι σκέψεις δεν υπάρχουν και οι στοχασμοί αποτελούν αδίκημα, όταν πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ο «Μεγάλος Αδελφός» που βλέπει τα πάντα, πώς ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει; Πώς μπορεί κάποιος να σταθεί στα πόδια του, προσπαθώντας να ξεχωρίσει το «εγώ» από το «εκείνος», το «υπάρχω» από το «δεν υπάρχω», το «ζω» από το «είμαι νεκρός»; Όταν οι λέξεις οι ίδιες παραποιούνται, εξαφανίζονται, όταν το λεξιλόγιο μικραίνει, τα νοήματα εξαλείφονται και όταν η ίδια η γλώσσα περιορίζει τη σκέψη και την εκμηδενίζει, πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να εκφράσει αυτό που βρίσκει χωμένο βαθιά μέσα στο μυαλό του; Όταν ο ίδιος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα συνονθύλευμα από προπαγανδισμένες φράσεις και σκέψεις, πιστεύω και «αλήθειες», πώς θα μπορούσε να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να πει «Αυτός είμαι εγώ»;

Ο κόσμος καθορίζεται από το σύνολο των αντιλήψεων και των απόψεων που έχει ο άνθρωπος, με μοναδική προϋπόθεση ο άνθρωπος να υπάρχει στα αλήθεια.

Σε όλη την ζωή σου προσπαθείς να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ζήσεις πραγματικά τη ζωή σου. Όταν το βρεις αναρωτιέσαι αν ζεις πραγματικά. Αφήνεσαι στα πάθη σου και στις απολαύσεις, πιστεύεις και ελπίζεις, νιώθεις ευτυχία μέσα στην ψευδαίσθηση της ευτυχίας.

Όταν καταφέρεις να ορίσεις το τι πραγματικά είσαι, τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σου, τι πραγματικά είναι ο κόσμος, τι είσαι εσύ μέσα σε αυτόν, ποιες είναι οι σκέψεις σου, όταν καταφέρεις να προσδώσεις τα χαρακτηριστικά στο χαρακτήρα σου, τότε και μόνο τότε μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια της σαπίλας και της παρακμής. Τότε και μόνο τότε μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι το λάθος που επικρατεί γύρω σου είναι λάθος και χρίζει διόρθωση. Ερωτεύεσαι, αφήνεσαι στα πάθη σου, πλέον ξέρεις ποιος είσαι και τι ποθείς.

Το κάνεις δικό σου.

Είναι όμως δικό σου;

Η αλήθεια σε συντρίβει.

Έρχεται η στιγμή που θα τεθείς ενάντια στον εαυτό σου. Καθημερινά, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε απειροελάχιστη στιγμή, θα λογοδοτείς, θα αυτοκαταστρέφεσαι, θα πεθαίνεις, θα τουφεκίζεις τον εαυτό σου, μέχρι που τελικά θα απογυμνωθείς, θα μείνεις κενός. Αυτό που κάποτε ήσουν θα πάψει να υφίσταται, η σάρκα απλώς θα υπάρχει, άδεια, σαν ένα τσουβάλι που περιμένει το περιεχόμενο του. Τότε θα γίνεις αυτό ακριβώς που αναφέρθηκε πρωτύτερα, μία δισκέτα υπολογιστή, έτοιμη να γραφτεί μέσα της το πρόγραμμα.

Ψεύτικος ήσουν, ψεύτικος είσαι και ψεύτικος θα μείνεις, μέσα σε μία πραγματικότητα που δεν καθορίζεται από το μυαλό σου, γιατί το μυαλό σου καθορίζεται από ένα σύστημα τροποποίησης της φύσης της ίδιας. Όταν το μυαλό σου αποτελεί δημιούργημα, ή παράγωγο, τότε και η πραγματικότητα δεν αποτελεί αλήθεια, αλλά μία ψεύτικη εικόνα ενός υλικού κόσμου, η ερμηνεία του οποίου είναι μία.

Το βιβλίο περιγράφει μία κατάσταση, που κανένα επίθετο, πέρα του τρομακτικού, δε θα μπορούσε να περιγράψει. Τρομακτικό…τρομακτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η διαστρέβλωση των λέξεων, των φράσεων, των πάντων μπορεί να επιτευχθεί. Φόβος, τρόμος, τα πάντα προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

Όταν ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία σούμα ψεύτικων και τεχνητών ιδεών, τότε είναι άνθρωπος; Όταν απογυμνώνεται από οτιδήποτε ανθρώπινο, τότε τι είναι; Τι μένει πίσω; Τι;

Μέσα στο βιβλίο περιγράφεται η κατάσταση ενός κόσμου, όμοιου με το δικό μας, μόνο που τα πράγματα εξελίχθηκαν με ένα διαφορετικό τρόπο. Η ζωή δε χαρακτηριζόταν πλέον από αξίες και δικαιώματα, αλλά από καταπιέσεις και περιορισμούς. Ο κόσμος πλαισιώνεται από ένα καλά οργανωμένο και πλήρως ισορροπημένο σύστημα ελέγχου, όπου κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τα στενά όρια που αυτό θέτει. Οι άνθρωποι δεν έχουν συνείδηση, δεν πρέπει να έχουν συνείδηση, δεν πρέπει να υπάρχουν με την πραγματική τους μορφή, αν πραγματική μπορεί να θεωρηθεί η μορφή με τα συναισθήματα και τα πάθη. Οι άνθρωποι δεν είναι «άνθρωποι».

Σε αυτόν τον κόσμο τα πάντα ελέγχονται, τα πάντα. Δεν μπορεί να υπάρξει σκέψη. Δεν υπάρχει σκέψη. Οτιδήποτε θυμίζει σκέψη, απορία, ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με αυτήν δεν είναι τίποτε άλλο από μία ψευδαίσθηση. Ούτε ψέμα υπάρχει. Μόνο αλήθεια. Η αλήθεια είναι τα πάντα, ή μάλλον τα πάντα είναι αλήθεια. Μπορεί το χτεσινό «λάθος» να είναι το αυριανό «σωστό».

Ο Orwell προφήτεψε τον ερχομό ενός τέτοιου ελέγχου με ένα βιβλίο. Στο βιβλίο αυτό, με κωμικοτραγικό τρόπο, βασίστηκε μία από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές στα χρονικά της τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς σλόγκαν. «Ο Μεγάλος Αδελφός σε βλέπει». Υπάρχει άραγε καλύτερη απόδειξη για το σάπιο χαρακτήρα της κοινωνίας από την αποδοχή ενός στοιχείου, που αποτελεί την υποδούλωση του πνεύματος και του μυαλού;

Άραγε ο άνθρωπος είναι αληθινός; Τι είναι αυτό που ορίζει τον κόσμο; Το ερώτημα αυτό βασανίζει… Τι είναι; Τι μπορεί να είναι; Το μυαλό; Το μυαλό δεν μπορεί να είναι… Το μυαλό μπορεί να αποδεχτεί το δικό του λάθος.

Πώς ζούμε; Ζούμε; Τι σημαίνει να ζούμε; Να αναπνέουμε; Να νιώθουμε; Και τι νιώθουμε; Αισθανόμαστε; Αν οι αισθήσεις τροποποιηθούν; Μπορούν όμως να τροποποιηθούν; Αν το μυαλό μας μάθει τι είναι οι αισθήσεις και τις απορρίψει; Αν το ίδιο μας το είναι απορρίπτεται; Τότε τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους; Αν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε άνθρωποι, τότε ζούμε;

Αν το μυαλό μας αποτελεί ένα δημιούργημα μίας αλληλουχίας διαδικασιών, άγνωστων σε εμάς, έμμεσων, τότε πώς εμείς μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είμαστε «εμείς»; Μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν το ίδιο μας το μυαλό, αυτό που καθορίζει τα πάντα γύρω μας, δεν είναι ασφαλές;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: